Je hebt nog geen producten toegevoegd

Je hebt nog geen producten toegevoegd

Categorie

Gebakken klinkers

Nieuw Gebakken Waalformaat Cheryl Getrommeld
20x5x6 cm
€ 36,95 per m2 € 36,95
Nog 272.22m2 op voorraad m2
Alle gebakken klinkers

Meer over Gebakken klinkers van Slim Bestraten

Wilt u een tuinpad, oprit of terras aanleggen? Bij SlimBestraten koopt u betonklinkers, kleiklinkers of natuursteen klinkers voor uw tuin of oprit! Klinkers zijn een veelgebruikte steensoort voor allerlei bestrating doordat ze makkelijk en breed te gebruiken zijn. Lees hier meer over de verschillende soorten klinkers, toepassingen en mogelijkheden of bestel uw klinkers makkelijk online. U heeft ze snel in huis! Wilt u eerst de klinkers zien? Kom dan naar onze showroom in Culemborg of Ede.

Bestel hier klinkers

 

Soorten klinkers

Klinkers komen in verschillende vormen, maten en kleuren. Zo zijn er bijvoorbeeld:

 • betonklinkers
 • (hard) gebakken klei klinkers
 • boerenklinkers
 • natuursteen klinkers
 • waalklinkers
 • grasklinkers

Beton klinkers en kleiklinkers worden het meest verkocht. Deze klinkers zijn geschikt voor verschillende soorten bestrating en wegen. Betonklinkers zijn vaak wat goedkoper, maar kunnen na verloop van tijd verkleuren. Gebakken kleiklinkers zijn vaak wat duurder, maar zijn kleurvast en veel harder. Boerenklinkers geven vaak een speels effect door de verschillende kleuren en minder strakke randen. Natuursteen klinkers daarentegen zijn erg strak en hebben een chique uitstraling. Grasklinkers hebben openingen waar gras doorheen kan groeien.

Grasklinkers
 

Betonklinkers of gebakken klinkers

Betonklinkers, ook wel BKK of BSS bestrating of klinkers genoemd, worden gemaakt van cement, grind en zand. Een eventuele kleur wordt hieraan toegevoegd. Ze zijn over het algemeen iets goedkoper, maar hebben als nadeel dat ze makkelijker verkleuren. Ook kunnen ze een witte aanslag krijgen, kalkuitbloei. Dit verdwijnt na een tijdje vanzelf weer.

Gebakken klinkers worden gemaakt van klei. De kleur ontstaat door het bakken van de klinker (temperatuur), de soort klei en eventuele toegevoegde kleurstoffen. Gebakken klinkers zijn heel hard. Hierdoor hecht eventueel vuil, mos of algen hier moeilijker aan dan aan een betonklinker. Gebakken klinkers zijn dus duurzamer, omdat ze langer meegaan, en onderhoudsvriendelijker.

Afmetingen / formaten van klinkers

Klinkers zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De drie belangrijkste formaten klinkers in Nederland zijn:

 • waalformaat
 • dikformaat
 • keiformaat

Waalformaat

Het waalformaat klinker, ook wel waaltjes of vijfduimers genoemd, is een standaard formaat klinker. Van oorsprong werden waalformaat klinkers gemaakt in steenfabrieken aan de rivier de Waal. Een waaltje is 20 centimeter lang en 5 centimeter breed. De hoogte varieert tussen de 5 en 8 centimeter. Er passen ruwweg 100 waalformaten in een vierkante meter.

Dikformaat

Een dikformaat klinker is 20 tot 21 centimeter lang en 7 centimeter breed. De hoogte varieert tussen de 6 en 9 centimeter. Er gaan meestal ruwweg 72 dikformaten in een vierkante meter. Dikformaat klinkers worden ook wel zevenduimers genoemd.

Keiformaat

Een keiformaat klinker is altijd 20 centimeter lang en 10 centimeter breed. De hoogte varieert tussen de 5 en 8 centimeter. Er passen ruwweg 45 keiformaten in een vierkante meter. Keiformaat klinkers worden ook wel tienduimers genoemd.

Kleuren klinkers, betonklinkers antraciet meest verkocht

Klinkers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zwarte klinkers, antraciet klinkers en grijze klinkers zijn het meest populair. Maar klinkers zijn ook in rood of bruin tinten of zelfs in gemêleerde kleuren verkrijgbaar. Hoe de kleur van een klinker ontstaat hangt af van het type klinker. Betonklinkers worden gekleurd met een toegevoegde kleurstof. Kleiklinkers worden gebakken en de uiteindelijke kleur hangt voor een groot deel af van het bakproces. Hoe hoger de temperatuur is geweest, hoe donkerder de kleur van de klinker uiteindelijk is. Oude kleiklinkers, die in een steenoven werden gebakken, hebben daarom ook vaak kleurverschillen. Dit komt omdat de temperatuur in deze oude ovens nooit helemaal gelijk en stabiel te regelen was.

Klinkers als bestrating van uw tuin of oprit

Voor verschillende toepassingen zijn verschillende klinkers geschikt. Een oprit wordt bijvoorbeeld veel zwaarder belast dan een tuinpad of terras. Daarom is het voor een oprit van belang om klinkers te gebruiken van tenminste 6 centimeter dik. Maar wanneer u zware auto’s gaat parkeren op uw oprit is het verstandig om klinkers van zelfs 7 of 8 centimeter dik te gebruiken. Voor een terras of tuinpad zijn klinkers van 4 centimeter dik voldoende.

Legpatronen en legverbanden klinkers en tegels en klinkers combineren

Klinkers kunnen in verschillende patronen of legverbanden worden gelegd. Zo kunt u met een alledaagse klinker een unieke stijl creëren. Een aantal bekende legpatronen zijn:

 • halfsteensverband
 • banenverband
 • blokverband
 • visgraatverband
 • cirkelverband of waaierverband
 • molenwiekverband

Halfsteensverband

Een veel voorkomend legpatroon is het halfsteensverband. Dit patroon is relatief makkelijk te leggen. Bij dit patroon legt u een rij klinkers. De opvolgende rij laat u een halve steen inspringen.

Halfsteensverband

Banenverband

Met een banenverband legt u de klinkers in lange banen. De banen kunnen afgewisseld worden in kleur of in formaat klinker. Zo kunt u een speels effect maken. Het banenverband zorgt ervoor dat uw tuin of oprit breder of langer lijkt, afhankelijk of u de banen horizontaal of verticaal legt.

Banenverband

Blokverband

Een blokpatroon wordt gecreëerd door een vast aantal klinkers in een blok te leggen. Vervolgens legt u een blok een slag gedraaid, of wisselt u de klinker blokken af met tegels.

Visgraat en keperverband

Een visgraatpatroon en een keperverband zijn qua patroon hetzelfde. Het verschil is dat een keperverband horizontaal loopt en een visgraatverband 90 graden gedraaid is en daardoor verticaal loopt. Het verband wordt gelegd door klinkers in een hoek van 45 graden tegen elkaar aan te leggen. Het voordeel van een visgraatverband en een keperpatroon is de sterkte van de bestrating. Dit patroon kan namelijk veel druk weerstaan. Het nadeel is dat het niet heel makkelijk te leggen is en dat u met veel snijverlies krijgt van de klinkers.

Cirkelverband of waaierverband

Het cirkelverband of waaierverband is een sierlijk legpatroon. De naam zegt het al, bij een cirkel legpatroon of waaier legpatroon worden de klinkers in een cirkel gelegd. Het is een erg mooi patroon, maar kan moeilijk zijn om goed te leggen.

Molenwiekverband

Bij het molenwiek legpatroon worden vier langere klinkers om een kleinere, vierkante, steen heen gelegd. Zo creëert u de illusie van vier wieken van een molen.

Gebruikte klinkers

Voor veel projecten zijn nieuwe betonklinkers overbodig en volstaan gebruikte betonklinkers. In sommige gevallen hebben oude klinkers zelfs meer charme door de lichte slijtage. Gebruikte klinkers zijn eenvoudig te bestellen bij SlimBestraten.

Betonklinkers in diverse kleuren

Wij bieden gebruikte klinkers aan in diverse kleuren: zwart, grijs, rood en heidepaars. De oude klinkers worden geleverd op pallets of in big bags.

Bekijk ons assortiment gebruikte betonklinkers

 

Restpartij betonklinkers

Een goede reden om voor SlimBestraten te kiezen, is de altijd lage prijs. Door onze contracten met betonfabrikanten zijn wij in staat om veel restpartijen op te kopen en deze vervolgens tegen een lage prijs aan te bieden. Daarnaast zijn onze restpartijen betonklinkers afkomstig van oude bestratingsprojecten. Iedere restpartij heeft een goede prijs- en kwaliteitverhouding, en is altijd goedkoper dan die van concurrerende stenenhandels.

Veelgestelde vragen over klinkers

Wat zijn klinkers?
Klinkers zijn een type steen die met name gebruikt worden voor wegen en bestrating. Vroeger werd met de naam klinker een straat baksteen bedoeld, maar tegenwoordig de naam ook gebruikt voor betonstraatstenen. Hoeveel klinkers per m2?

Het aantal klinkers dat u nodig heeft per vierkante meter hangt af van het formaat van de klinkers die u wilt gebruiken. Een waalformaat klinker is 20 centimeter lang en 5 centimeter breed. Er gaan ongeveer 100 waalformaat klinkers in een vierkante meter. Een dikformaat klinker is 20 of 21 cm lang en 7 cm breed. Er gaan ongeveer 72 dikformaat klinkers in een vierkante meter. Een keiformaat is altijd 20 cm lang en 10 cm breed. Er gaan ongeveer 45 keiformaat klinkers in een vierkante meter.

Wat is het gewicht van klinkers?
Het gewicht van de klinker hangt af van het formaat van de klinker.

Wat is het verschil tussen waaltjes en klinkers?
De naam klinker verwijst naar een type steen dat met name gebruikt wordt voor wegen en bestrating. Een waaltje of waalformaat klinker is een standaard maat klinker. Klinkers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zo heeft u naast het waaltje ook een keiformaat of een dikformaat klinker.

Hoe kan ik klinkers schoonmaken?
U doet er goed aan uw tuinpad of oprit van klinkers regelmatig goed te borstelen met een harde borstel en af te spoelen met water. Heeft u last van groene aanslag of mos op uw klinkers? Dit kunt u verwijderen met een speciale reiniger tegen groene aanslag of mos. U kunt er ook voor kiezen klinkers schoon te spuiten met een hogedrukreiniger, maar hier moet u wel mee oppassen. De waterstraal kan de bovenste laag van de klinkers beschadigen waardoor deze poreus worden. Groene aanslag en mos zal zich makkelijker kunnen hechten en sneller terugkomen.

Waarom klinkers kopen bij SlimBestraten?

 • Met meer dan 7000 producten heeft u bij SlimBestraten.nl de grootste keuze
 • Wij bieden u de laagste prijs
 • Kortingen zijn mogelijk
 • Gemakkelijk online uw klinkers bestellen
 • Altijd deskundig advies
 • Snelle levering

Goedkope klinkers online kopen

Bestel uw klinkers online en u heeft ze snel in huis. Wilt u eerst de klinkers zien? Kom dan naar onze showroom in Culemborg of Ede.

Ontdek het hele assortiment
Slim Bestraten is leverancier van